De Billie Flash

1 september! Nieuwe boekentassen voor de jeugd, nieuwe regendruppels voor iedereen. De nieuwe Billie Flash, die is er nog steeds exclusief voor jullie. Vandaag is die op sommige momenten zo meta dat je zou denken dat Mark Zuckerberg hem sponsort.

Nieuws over nieuws

Meer meta gaat het niet worden vandaag. Hierbij het nieuws over nieuws in ons postvak. De gemeente Asse liet al off the record weten dat ze de Billies graag opnieuw aan ‘t werk zet. Het Agentschap Opgroeien kiest dan weer voor een andere kandidaat, maar ga toch eens kijken naar het moois dat we indienden. En ondertussen knagen we onze nagels kort, wachtend op nieuws over Stad Gent en het Nationaal Crisiscentrum.

Content over content

Ha, toch nog wat meer meta. Onze klant Gemeente Denderleeuw is bijzonder content met deze animatievideo die we samen met Shorrt maakten:

Daarnaast wil ik ook meegeven dat we heel wat positieve feedback hebben gekregen op het filmpje over het parkeergebeuren. Een kennis van Joeri, die bij de Vlaamse overheid werkt, zal het zelfs als voorbeeld gebruiken om moeilijke beleidszaken eenvoudig en duidelijk uit te leggen. Nogmaals bedankt!

Viaduct Vilvoorde Vernieuwt

Deze zomer namen Amy en Ben Bonkers de fakkel over van June Bonkers om de communicatie rond het Viaduct van Vilvoorde in goede banen te leiden. Met de hulp van Timmedia zetten we een video op poten (in maar liefst 7 versies) die via ongeveer elk mediabedrijf in Vlaanderen verspreid werd. Goed voor idyllische beelden en plotse radiomomenten, maar vooral voor een duidelijke boodschap: verwachten is geen wederkerend werkwoord.

Dat brengt ons naadloos naar Tiny's taaltip. Want...

Verwachten / zich verwachten aan*

Een aantal ontstemde luisteraars contacteerde de vrt met gemor over het wederkerende 'verwachten' in onze Viaductspot:

Verwacht hinder = correct

Verwacht je aan hinder = Belgisch, maar zelfs in ons land wordt ‘verwachten aan’ niet gezien als standaardtaal.

Eventuele alternatieven die mensen minder snel op hun paard / in hun pen zouden krijgen:

 • bereid je voor op

 • hou rekening met


De blik van de copywriter

Beide alternatieven kampen wel met een nuanceverschil tegenover ‘verwacht je aan hinder’. Want je voorbereiden op iets vergt (intuïtief) meer van je dan wanneer je iets verwacht. Je voorbereiden impliceert actie, terwijl je bij verwachten passief mag blijven. Rekening houden met heeft dan weer een negatievere bijklank dan verwachten.

Meer lezen?

Bij Team Taaladvies of taaladvies.net.

Over een huisje

Nee, Ben Bonkers heeft nog geen nieuws van het appartement.

Rikkie deelde onlangs een huistip. Wie van thuis werkt, kan dat in Orbit aanduiden via het huisjessymbool (timesheets > rechtsboven elke dag). Maar zet het ook in Outlook, of VV zit je achter de veren.

Hover in het rechterbovenhoekje tot je het grijze huisje ziet
Eens 'aangevinkt', ziet het er blauw uit en verschijnt het ook in de planning

Omdat tips werken

GenZamy aka Amy Bonkers strooit met technotips (digitale skills, niet het muziekgenre) alsof het gratis testertjes in de Colruyt zijn. Hier is een tip die zowel Robbie als Maggie Bonkers al hun wenkbrauwen deed optrekken: tabbladen groeperen in een Google Chrome venster. Handig om meerdere tabbladen te bundelen per project.

Stap 1: Open al jouw gewenste tabbladen van een bepaald project in Google Chrome, naast elkaar. Klik het eerste tabblad aan en selecteer, en met de shift knop ingedrukt, het laatste tabblad in de rij.

Stap 2: Gebruik je rechtermuisknop en kies de optie “Tabbladen toevoegen aan nieuwe groep”. Klik hierop, en de magie begint! (Bij mij staat dat in het Engels, omdat ik nu eenmaal een Anglofiel ben. Apologies!)

Stap 3: Vul een naam in voor jouw groepje. Ik koos hier voor Billieflash. Daarnaast kan je het tabblad ook een kleurtje geven, hier roze. Als je elders klikt in jouw browser, heb je vanaf nu een mooi groepje Billieflash-tabbladen.

Extra tip: Je kan uiteraard je groepje openen en sluiten door erop te klikken, en dan komen de tabbladen tevoorschijn. Ben je je groepje beu? Dan kan je door opnieuw rechts te klikken de groep losmaken of helemaal sluiten. Dat laatste sluit meteen alle tabbladen.

Eindelijk van 't infuus

Onze Billie babbelt is gereanimeerd. Ziekenbezoekje met fruitmand gepland? Kamer 404 aub.

>> Billie babbelt: Over het belang van een goede moderator

Billinstagram ontpopt

Onze instagramrups is intussen een prachtige vlinder geworden. Er zit een kadans in, met drie bij elkaar passende foto’s. We zien er echt professioneel uit enal. Bekijk onze schone feed en maak van de gelegenheid gebruik om onze insta eens massaal te beginnen volgen.

Sally & Wally

Wie zijn Sally en Wally Bonkers in het diepst van hun gedachten? Ga op speurtocht via de pijltjes hieronder.

Goeie vooruitzichten

 • maandag 18 september: Billie Academy
  Trends en uitdagingen in overheidscommunicatie (deel 1/4)
 • donderdag 28 september: Billie Academy
  Ruimtelijk beleid en GIS-mogelijkheden
 • dinsdag 3 oktober: Coulissen
  De onthulling van de gouden doos
 • donderdag 26 oktober: Billie Academy
  Stappen in een creatief proces

DIFT-nieuws

Onze buren van DIFT beloofden ons een speciale editie van de DIFT-omzendbrief. Die kwam nooit. Hoe gaan ze dat nu goedmaken?